HOTZIELONA GÓRA:

Zielonogórska gastronomia w dobie pandemii

Rafał Kasza, zielonogórski radny „Zielonej Razem” i restaurator, był gościem wtorkowej “Rozmowy na 96FM”. Rozmawialiśmy o sytuacji w gastronomii. Miasto chce pomóc przedstawicielom tej branży. Prezydent Zielonej Góry Janusz Kubicki poinformował ostatnio o kolejnej uldze. Za postawienie ogródka letniego restauratorzy mają płacić złotówkę miesięcznie.

Naszego gościa zapytaliśmy więc ile tak naprawdę – dzięki proponowanej przez prezydenta uldze – będzie mógł zaoszczędzić.

W zależności od tego jak wielki jest ogródek, na jaki okres, ale tak naprawdę od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy złotych za cały sezon. Mam nadzieję, że ruszy on w maju. Czyli można powiedzieć, że ten okres będzie trwał około 5-6 miesięcy. Wniosek na ogródki letnie można było składać od 1 kwietnia. Każdy restaurator mógł sobie wybrać daty, od którego momentu chce mieć ten ogródek. 

Rząd planuje na przełomie maja i czerwca częściowe odmrożenie gospodarki. Czy nasz gość liczy zatem na pozytywny obrót spraw?

To co już było, tego nie da się odrobić. Jesteśmy już zamknięci od ponad 5 miesięcy i nadal nie wiemy, kiedy zostaniemy otwarci. Okres letni uwarunkowany jest też różnymi rzeczami. Pogoda czy wielkość ogródka ma też wpływ na ten obrót. Myślę, że ten sezon, zwłaszcza po roku 2020, będzie lepszy. 

 

“Rozmowa na 96 FM” od poniedziałku do piątku o godzinie 9:30. W środę naszym gościem będzie Marek Działoszyński, prezes Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze.

Ogródki gastronomiczne za złotówkę dla przedsiębiorców. “Liczymy, że przetrwamy”

Zobacz więcej
Back to top button
X