ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Grillowanie – możliwe nie tylko w ogrodzie

Sezon na grilla wreszcie się rozpoczął, a z powodu pandemii i niekorzystnej pogody pierwszy długi weekend maja upłynął Ci pod hasłem „majówka-domówka”? Serwujemy rozwiązanie: grill bez rozpalania ognia. Bo kto powiedział, że grilla można zorganizować tylko pod gołym niebem?

W maju tradycyjnie rozpoczyna w Polsce sezon na grilla. Każdy weekend tego miesiąca, długi czy nie, jest dobrym pretekstem do odpoczynku i wielu kulinarnych inspiracji. Pora więc zacząć…

Przygotowania do grillowania

Zacznijmy od podstaw. Masz grilla? Sprawdź, w jakim jest stanie. Czy trzeba go wyczyścić, czy ruszt ani ścianki są popękane, czy masz zapas węgla lub brykietu? Upewnij się, że na żadnym elemencie grilla nie ma zaschniętego tłuszczu – to niedobre dla zdrowia.

Jeśli nie masz możliwości rozpalenia grilla, wystarczą… patelnia grillowa lub piekarnik z funkcją grilla! Soczyste mięso, chrupiące warzywa czy aromatyczne ryby możesz uzyskać bez żaru i rusztu – wyłącznie pod własnym dachem.

Pora na punkt drugi, czyli wysokiej jakości mięso, warzywa, ryby. Jakie produkty zabrać ze sobą w kulinarną podróż do świata BBQ? Na to pytanie jest jedna odpowiedź: te, które lubisz! Grill sprawdzi się nie tylko w przepisach zawierających mięso, ale także wegetariańskich czy wegańskich.

mat. prasowe

Mięso na grilla

Jeśli preferujesz mięso, wybierz porcjowane, sezonowane steki wołowe z antrykotu czy krzyżowej – łatwo je przygotować również na patelni grillowej. Jeśli mięso jest wysokiej jakości, wystarczy dodać do nich młotkowany pieprz i sól morską, aby świetnie smakowały. A może marzy Ci się prawdziwie amerykańskie BBQ? Sięgnij po steki Tomahawk czy T-Bone.

Organizując domowego grilla, ważne jest, aby łatwo podzielić posiłek na równe porcje. Odpowiednio skalibrowane kawałki mięsa znajdziesz w ofercie sklepu efarutex.pl: od polędwiczki wieprzowej, żeberek kalibrowanych i karkówki, po schab z kostką.

Mówisz – grill, myślisz burger? Zanim zaczniesz przygotowywać swoją ucztę, pamiętaj o żelaznej zasadzie smażenia burgerów: mięso, np. kark wołowy z dodatkiem szpondera, zawsze powinno mieć temperaturę pokojową. Wyciągnij je z lodówki na godzinę przed smażeniem burgerów. Twoje kubki smakowe za to podziękują!

Fit grill

Idealnym wyborem dla osób, którzy nie lubią ciężkich posiłków, będą filety z kaczki, kurczaka kukurydzianego supreme czy porcjowane steki z ryb, np. łososia, tuńczyka i miecznika. Wszystkie te produkty znajdziesz w sklepie efarutex.pl. Wystarczy delikatnie przyprawić je solą, pieprzem, dodać zioła (np. koper czy bazylię) i skropić sokiem z cytryny.

Kochasz warzywa? Sięgnij po paprykę, pomidory, ogórki, bakłażana i cukinię. W sklepie efarutex.pl nie brakuje także opcji dla wegan, np. burgerów warzywnych. Wystarczy dodatek sosu barbecue, cebuli, ogórka konserwowego, papryczki jalapeño, sałaty rzymskiej i sera cheddar, by uzyskać burgera w stylu Texas!

Pomyśl też o napojach: sprawdzą się delikatna w smaku lemoniada, słodkie, owocowe smoothie i orzeźwiające koktajle. Bez nich nie może obejść się wypoczynek w majowym słońcu.

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, zajrzyj na stronę sklep.zgora.efarutex.pl. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepisy na pyszne dania z grilla oraz kolorowe, letnie koktajle bez alkoholu.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: