Home / Sport / Żużel / Żużlowcy Falubazu zaczynają ścisłe przygotowania
fot. falubaz.com
Piotr Protasiewicz w Lonigo (fot. falubaz.com)

Żużlowcy Falubazu zaczynają ścisłe przygotowania

Grzegorz Walasek obrał kurs na Wyspy. Nowy-stary zawodnik żółto-biało-zielonych trenował na torze w Leicester, podpisał kontrakt z tamtejszym klubem i wziął udział w oficjalnej inauguracji sezonu żużlowego w Europie – turnieju Ben Fund Bonanza. „Greg” bronił biało-czerwonych barw w czwórmeczu, w którym udział wzięli też Australijczycy, Duńczycy oraz gospodarze, Anglicy. Bezsprzeczne zwycięstwo odnieśli zawodnicy z Antypodów. Polacy zajęli co prawda ostatnie miejsce, ale siła składów nie rzucała na kolana, a i wiadomo, że chodzi o pierwszą, niezwykle cenną, okazję do wspólnych startów spod taśmy, a nie wyniki.

Zielonogórzanin w wyspiarskiej lidze będzie walczył przeciw Andreasowi Jonssonowi. Szwed zdecydował się na powrót do klubu z hrabstwa Essex po kilku sezonach przerwy. Promotorzy mianowali „AJ-a” kapitanem drużyny The Lakeside Hammers.

Kapitan Falubazu także nie próżnuje. Odbył już pierwsze jazdy we włoskim Lonigo. Jak sam przyznaje, był to owocny wyjazd: „To były pierwsze treningi, na których skupiłem się na rozjeżdżeniu i chwyceniu takiego luzu na motocyklu. Żadnych daleko idących testów nie było, bo trudno tak szybko po zimie to ocenić. Trochę jednak pojeździliśmy, pożonglowaliśmy silnikami na zasadzie ciekawości i był to bardzo pożyteczny wyjazd.”

Jeżeli chodziło umożliwienie kręcenia kółek na owalu przy W69, to nie ma powodu do obaw. Nawierzchnia ma być przygotowana już w ciągu najbliższych kilku dni. Miłośnicy czarnego sportu usłyszą więc upragniony warkot. Przypomnijmy też, że w ten weekend Falubaz zmierzy się dwukrotnie z gnieźnieńską drużyną – w sobotę w Wielkopolsce, następnego dnia w Winnym Grodzie. Będziemy informować o przebiegu tych potyczek.

Autor: Marcin Pakulski

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close