Home / Sport / Żużel / Kończy sie pewna era – Gollob rezygnuje z GP
fot. mat. prasowe
Tomasz Gollob nie pojedzie już w GP (fot. mat. prasowe)

Kończy sie pewna era – Gollob rezygnuje z GP

Tomasz Gollob w Grand Prix startował od samego początku, czyli 1995 roku. Przez ponad 18 lat opuścił tylko 6 turniejów, łącznie zaliczając 162 występy. Wobec tego, jest drugim zawodnikiem z największą liczbą startów w eliminacjach Indywidualnych Mistrzostw Świata. Więcej od niego ma tylko prawdziwy "weteran" – Greg Hancock. Amerykanin wziął udział we wszystkich turniejach.

Reprezentant biało-czerwonych prezentował bardzo równą formę. W aż 53 turniejach stawał na podium, a w 22 na najwyższym stopniu "pudła". Statystycznie rzecz ujmując, Gollob wygrywał prawie co ósmy turniej, a z miejsca z medalem mógł cieszyć się co trzy starty. Równa forma dawała wymierne sukcesy – "Chudy" ma na swoim koncie pokaźną liczbę osiągnięć. Czterokrotnie był drugim wicemistrzem świata (1997, 1998, 2001, 2008), srebrny medal zawisł na jego szyi dwa razy – w 1999 i 2009 roku. Najważniejszy tytuł i medal z najcenniejszego kruszcu zdobył w 2010 roku.
Jak przyznaje sam zainteresowany, osiągnął już wiele i wie, że tyle już wystarczy. Teraz swoją energię poświęci na rozgrywki ligowe oraz walkę o tytuł Indywidualnego mistrza Europy – tego tytułu w dorobku Golloba brakuje. Natomiast Grand Prix Indywidualny Mistrz Świata zostawia "młodym wilkom", takim jak Emil Sayfutdinov, Darcy Ward, czy nowo kreowany mistrz Tai Woffinden.

Zgodnie z regulaminem, "Chudego" zastąpi pierwszy rezerwowy cyklu, czyli Chris Harris. Brytyjczyk miał już styczność z Grand Prix, choć nie były to szczególnie owocne starty.

Autor: Marcin Pakulski

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close