Home / Sport / Żużel / Beniaminek nam może pogrozić?
fot. Christian "VisualBeo" Horvat / Wikimedia Commons
Kalkulator w żużlu bywa bardzo przydatny (fot. Christian "VisualBeo" Horvat / Wikimedia Commons)

Beniaminek nam może pogrozić?

Jedyna szansa na utrzymanie się grudziądzan w najwyższej klasie rozgrywkowej to triumf w Winnym Grodzie. Stąd też przyjadą do nas jutro z nożem na gardle, pełni determinacji i desperacji – nie ma nic do stracenia. Okoliczności powinny dodać im skrzydeł. Postanowiliśmy sprawdzić, co goście znad Wisły mogą „zmalować” na zielonogórskim obiekcie. Matematyka i historia swoje, a życie swoje…

Najwyższą średnią może pochwalić się Tomasz Gollob. Jednak nasza grafika pokazuje, że występy „Chudego” w Zielonej Górze mają tendencję spadkową. Również tegoroczna dyspozycja Polaka na wyjazdach nie napawa optymizmem. Grudziądzką ekipę powinni ciągnąć Buczkowski, Okoniewski i Laguta. „Buczek” może wiązać dobre wspomnienia z naszym torem – np. medal z finału IMP w 2012 roku. Podobnie „Okoń”, choć jego ekstraligowa forma w ostatnich sezonach pogorszyła się.

GKM największe nadzieje wiązać powinien z Lagutą. Rosjanin mocno dawał się zielonogórzanom we znaki, zwłaszcza gdy reprezentował barwy Unii Tarnów, pod wodzą Marka Cieślaka. W tym roku „Tiomka” punktuje bardzo solidnie, ale nie jest takim postrachem E-ligi, jak chociażby w zeszłym roku.

Najsłabiej sprawy wyglądają w przypadku Juricy Pavlica oraz formacji młodzieżowej. Chorwat mizerne występy przeplata średnimi, stąd trudno w jego przypadku o optymizm. Najlepiej pokazał się rok temu, w brawach Sparty. W tym sezonie jednak niezwykle rzadko otrzymywał szanse od trenera Kempińskiego. Zaś juniorzy beniaminka punktują przeważnie na swoim torze, źle wypadają poza domem, ponadto mają bardzo nikłe doświadczenie w Winnym Grodzie.

Autor: Marcin Pakulski

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close