Home / Sport / Pozostałe / Zbierają kolejne szlachetne cegiełki [Uniwersjada]
fot. Dariusz Mazur- Akademicki Związek Sportowy
Polscy kombinatorzy norwescy (fot. Dariusz Mazur- Akademicki Związek Sportowy)

Zbierają kolejne szlachetne cegiełki [Uniwersjada]

O poniedziałkowych dokonaniach biało-czerwonych biathlonistek informowaliśmy już wczoraj. Tego samego dnia swoje cegiełki dorzucili także kombinatorzy norwescy Adam Cieślar i Paweł Słowiok. Konkurencja zawiera w sobie bieg na 10 km oraz dwie serie skoków narciarskich na skoczni normalnej. Po bardzo zaciętych zawodach na pierwszym miejscu uplasował się Japończyk Aguri Shimizu. Za nim na podium stanęli kolejno Cieślar i Słowiok. Warto zauważyć, że tuż za pudłem, na miejscu 5 znalazł się Szczepan Kupczak. Już jutro panowie rozegrają zawody drużynowe, a dotychczasowe rezultaty pozwalają mieć nadzieje nawet na złoty medal.

Od początku Zimowej Uniwersjady nie zawodzi Jan Szymański. Student Akademii Wychowania Fizycznego z Poznania zadowala kibiców dokładnie co dwa dni. Swoją dobrą passę rozpoczął w piątek 13-ego. Wtedy to w biegu łyżwiarzy szybkich na 5000 m zdobył pierwszy złoty krążek. W niedzielę zmienił się tylko dystans. Zwycięzca i kolor medalu pozostały te same. Na 1500 m również triumfował Jan. Dziś (wtorek 17 grudnia) Polak znów stanął na starcie. Tym razem na dystansie 1000 m. Szymański znalazł tylko jednego pogromcę, co sprawia, że na jego koncie pojawił się trzeci medal, tym razem koloru srebrnego.

Dotychczas w gronie medalistów znaleźli się Karolina Chrapek (brąz i srebro), Weronika Nowakowska – Ziemniak (2x złoto, srebro), Monika Hojnisz (2x srebro), Mateusz Harbat (złoto), Adam Cieślar (złoto, srebro), Paweł Słowiok (brąz), Krzysztof Biegun (srebro), Zuzanna Smykała (brąz), Jan Szymański (2x złoto, srebro), Natalia Czerwonka (srebro). 

Autor: Wojciech Góralski, Akademicki Związek Sportowy

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close