Home / Kultura / Pozostałe / Wegetarianizm a ryzyko nowotworów
(fot. www.sxc.hu)

Wegetarianizm a ryzyko nowotworów

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii ustalili, że dieta wegetariańska, która, jak wykazały wcześniejsze badania, może chronić przed rakiem, nie ma wpływu na rozwój raka jelita grubego, który znajduje się w czołówce nowotworów będących najczęstszymi przyczynami zgonów.

W badaniach uczestniczyło ponad 61 tys. Brytyjczyków praktykujących trzy różne diety. Były to osoby jedzące mięso, jedzące zamiast mięsa ryby oraz nie jedzące ani mięsa ani ryb.

Wegetarianie też chorują

Już w kulturze starożytnego Wschodu nie różnicowano w szczególny sposób pożywienia i lekarstw, traktując bardzo świadomie przyjmowanie posiłków.

Wśród osób, które wyłączyły ze swego jadłospisu mięso, naukowcy zauważyli znacznie mniejszą zachorowalność na raka żołądka, raka pęcherza moczowego i białaczkę, jednak nie na raka jelita grubego, jak sugerowały niektóre wcześniejsze badania. U 33 proc. osób jedzących mięso rozwinęła się jakaś forma nowotworu. W przypadku wegetarian – u 29 proc.

Ryzyko zachorowania na raka żołądka było u wegetarian trzy razy mniejsze niż u osób jedzących mięso. Podobnie, ryzyko szpiczaka mnogiego, nowotworu układu krwiotwórczego, było mniejsze o 75 proc. Przyczyny tych zależności nie są jasne – mówią naukowcy.

Najważniejsza jest równowaga

Już wcześniejsze badania dowiodły, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większym ryzykiem raka żołądka. Ustalono, że przetworzone termicznie mięso może zawierać karcynogeny oraz związki N-nitrozowe, które mogą powodować uszkodzenia DNA.

Jak jednak zaznaczają eksperci, badania te nie są jeszcze dowodem na to, że osoby spożywające mięso powinny z niego zrezygnować. Najważniejsza jest zdrowa i zrównoważona dieta bogata w owoce i warzywa.

Dieta wegetariańska zawiera zazwyczaj mniej tłuszczu oraz więcej błonnika, ale osoby, które ją stosują powinny upewnić się, że dostarczają swojemu organizmowi wystarczające ilości białka i witamin, zwłaszcza witaminy B12, którą zawierają głównie produkty pochodzenia zwierzęcego.

 

Autor: źródło informacji: INTERIA.PL/PAP

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close