Home / Kultura / Pozostałe / Pyszne spaghetti carbonara!
Archiwum uzetka.pl (fot. archiwum)

Pyszne spaghetti carbonara!

Naprawdę wszystko zależy od doboru odpowiedniego gatunku. Prawdziwy włoski makaron ma niewiele wspólnego z tym, co możemy spotkać zazwyczaj na sklepowych półkach, a w tym właśnie tkwi kwestia kaloryczności. Makaron, który powstał z semoliny, zwanej inaczej pszenicą durum, nie zawiera tak wiele kalorii, jak polska krajanka dwujajeczna. Innym ważnym czynnikiem jest czas gotowania: im makaron dłużej gotowany, tym bardziej kaloryczny, dlatego lepiej jeść al dente. Można go przygotować na mnóstwo interesujących sposobów. Dziś proponuję Wam spaghetti carbonara.
 
Spaghetti carbonara
 
Składniki:
makaron
śmietana
boczek (ilość wg upodobań)
cebula, ewentualnie czosnek,
2 żółtka
ser żółty
oregano, pieprz, sól
 
Sposób przygotowania:
Najpierw należy podsmażyć boczek, dodać cebulę i ewentualnie czosnek. W miseczce zmieszać opakowanie śmietany, 2 żółtka. Makaron ugotować al dente. Do patelni z boczkiem dodać makaron, polać otrzymanym sosem, dodać ser. Następnie wymieszać, chwilę trzymać na ogniu mieszając. Smacznego!

Autor: Karolina Kaźmierczak

Komentarze

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close