KULTURA:

Przepisy studentki Kory :-) Część 12.

Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂
 
 
 
 
 
 
 
MINIMUM WYSIŁKU

Składniki:
– 3 szklanki liści bazylii
– ok. 70-100 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżki orzeszków  pini lub ziemnych lub pistacji
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 szklanki startego sera parmezan
– makaron (penne – średniej wielkości rurki)

 

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną tłuszczu.
2. Liście bazylii, orzechy wraz z czosnkiem i oliwą dokładnie zmiksować, aby powstała jednorodna masa. Doprawić solą i pieprzem.
3. Wymieszać z makaronem i przed podaniem posypać parmezanem.

Autor: Kornelia Kornosz, Fot. Wojciech Waloch

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00