niedziela , 4 Grudzień 2016
Home / Kultura / Pozostałe / Przepisy studentki Kory :-) Część 1.
fot.
(fot. )

Przepisy studentki Kory :-) Część 1.

Kurczak w cieście

Składniki:
• filet z kurczaka • szklanka piwa • 1,5 szklanki mąki • jajko • Vegeta, sól, pieprz i zioła • olej

Sposób przyrządzenia:
1.Pokrój filet z kurczaka w paski, dodaj Vegety, pieprzu i ziół i odstaw do lodówki na ok. 30 min.

2. Piwo wymieszaj z mąką, z jajkiem i z szczyptą soli na jednolitą masę (o konsystencji masy naleśnikowej).

3. Obtocz kawałki kurczaka w cieście i smaż na patelni, aż się zarumienią.

4.Polecam do kurczaka sos słodko-kwaśny.

 
 
 
 
 
 
Studenckie Burritos

Składniki na farsz: ∙ około 0,5 kg mięsa mielonego ∙  0,5 kg pieczarek ∙ ząbek czosnku ∙ 2 cebule ∙ 1 słoiczek przecieru pomidorowego ∙  1 papryka czerwona i jedna żółta ∙ 1 puszka czerwonej fasoli ∙ 25 dag żółtego sera ∙ przyprawy do smaku: pieprz, sól, bazylia, maggi

Składniki na ciasto naleśnikowe:
∙ 2 szklanki mąki ∙1 szklanka mleka ∙ szklanka gazowanej wody ∙ 2 jajka ∙ suszony majeranek

Przygotowanie:
1. Pokrój pieczarki i podduś w rondlu. Oddaj mięso, pokrojone cebule i drobniutko pokrojony czosnek i duś przez ok. 20 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, osączoną fasolę, pokrojoną w cienkie paski paprykę i ponownie duś przez około 10 min. Tak przygotowany farsz dopraw do smaku.
2. Z mąki, mleka, wody i jajek przygotuj ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki. Każdy naleśnik wyłóż farszem i ułóż na nim plaster żółtego sera. Złóż w kopertę podsmaż ponownie na patelni. Gotowe polej ketchupem. (Katarzyna Uryasz)

 
 
 
Pomidory inaczej

Składniki:

– 1 bagietka lub  3 bułki
– 3 pomidory
– 1duża lub 2 małe cebule
– sól
– pieprz
– ser żółty lub ser mozzarella

Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokrojoną w kostkę smaż na patelni,  dodaj pomidory również pokrojone w kostkę, przypraw solą, pieprzem  i podsmaż wszystko razem aż będzie miało jednolitą konsystencję.
Bagietkę pokrój w  kanapki i posmaruj masłem.
Na kanapki nałóż masę pomidorową i posyp startym serem.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min, aż się ser stopi.

 
 
 

Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂 Autor: Kornelia Kornosz, fot. wojciech Waloch

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close