niedziela , 11 Grudzień 2016
Home / Kultura / Pozostałe / Jesienna drożyzna
(fot. ww.sxc.hu)

Jesienna drożyzna

O 10-15 proc. więcej możemy płacić za pieczywo i przetwory mączne /AFPJak zaznaczyła, żywność drożeje bardziej niż wcześniej prognozował Instytut. – W maju-czerwcu szacowaliśmy, że żywność będzie droższa o ok. 3-4 proc. – mówiła Świetlik.
Od stycznia do lipca żywność i napoje bezalkoholowe podrożały o 2,2 proc., natomiast sama żywność – o 2,4 proc. – W kontekście inflacji wzrost cen żywności jest wyższy niż stopa inflacji. Inflacja w lipcu do grudnia wyniosła 2 proc., czyli żywność jest wybitnie czynnikiem inflacjogennym – podkreśliła Świetlik.
 
Zaznaczyła, że na razie nie ma danych za sierpień. Ministerstwo Finansów szacuje, że w sierpniu w stosunku do lipca ceny żywności spadną, czyli wzrost ich cen w ujęciu rocznym (sierpień do sierpnia) powinien wynieść 2,1 proc.
 
Świetlik zauważyła, że zazwyczaj w okresie letnim żywność tanieje. W ubiegłym roku sezonowy spadek cen żywności zaczął się w czerwcu, ale w tym roku w czerwcu spadku cen nie było. Ceny spadły natomiast w lipcu (o 1,2 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca). Zdaniem Świetlik, w sierpniu żywność nie będzie tańsza, a raczej ceny utrzymają się na dotychczasowym poziomie ze względu “na aurę, presję cenową i oczekiwania inflacyjne”.
 
Świetlik przyznała, że odczucia wielu ludzi, iż żywność drożeje znacznie więcej niż podaje GUS, są w pewnym stopniu uzasadnione. – Zależy to od produktów jakie kupujemy, w jakim regionie mieszkamy i od wysokości zarobków – tłumaczyła. Dodała, że w skali całego kraju wskaźniki wyglądają inaczej niż dla pojedynczego gospodarstwa domowego.
Świetlik szacuje, że w ciągu roku owoce i warzywa ze względu na niższe zbiory zdrożeją średnio o 20 proc. Mięso – o 1,2 proc. – w tym ceny drobiu wzrosną o 7 proc. ze względu na duży eksport drobiu, natomiast tak samo powinna kosztować wieprzowina, ponieważ jest jej duża podaż. Mleko i przetwory mleczarskie podrożeją o 2,5 proc. z powodu mniejszej produkcji mleka niż w ubiegłym roku. O 10-15 proc. więcej możemy płacić za pieczywo i przetwory mączne ze względu na wzrost cen zboża.
Natomiast tłuszcze roślinne i cukier są tańsze niż w ubiegłym roku. Do końca roku ceny tych produktów raczej nie wzrosną – wyliczała.
 
Według niej, w ciągu 2010 roku żywność podrożeje średnio o 5 proc., ale jak dodała, jeżeli wystąpi taka sytuacja jak w 2007 r., gdy spekulowano na żywności, może być jeszcze droższa. W 2007 r. wzrost cen żywności wyniósł 8 proc.
 

Autor: Źródło informacji: www.interia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close