Home / Kultura / Muzyka / Diabeł w wersji szwedzkiej
fot.
(fot. )

Diabeł w wersji szwedzkiej

Początki Onslaught sięgają 1983 roku. Wtedy to w angielskim mieście Bristol niejaki Nige Rockett i Steve Grice postanowili, że założą zespół i będą nękać generowanymi przez siebie dźwiękami ceniących spokój i harmonię współobywateli. Onslaught zapisał się w kartach historii Metalu jako twór thrashowy, jednak na samym początku panowie grali hardcore/punka, a dopiero później ewoluowali w kierunku bardziej metalicznym. Obrywało im się za to po głowach w latach 80-tych, gdyż niektórzy wyzywali ich o pozerów, że wyniuchali koniunkturkę na Thrash i dlatego teraz takie dźwięki łupią. W gronie opluwających angielską grupę był m.in. niemiecki Poison. Jednak psy szczekają, a karawana jedzie dalej, a Onslaught ponad dwudziestoletnim hołdowaniem thrashowej szkole raczej udowodnił, ze żadnymi pozerami i karierowiczami nie są. Poza tym jak można nie lubić kapeli, która swoje pierwsze oficjalne DVD koncertowe nakręciła w Polsce?

Oprócz tego w Metalizacji będziecie mogli wysłuchać śmietanki (czarnej ma się rozumieć) szwedzkiej sceny black metalowej. Ten gatunek jest w kraju Trzech Koron ostatnimi czasy chyba jeszcze bardziej niż Death Metal, którego przedstawicieli prezentowałem w ubiegłym tygodniu, zatem trójka kapel jakie zagoszczą w następnej audycji, czyli Marduk, Dissection i Watain stanowią jedynie kroplę w morzu szwedzkich blackowych grup, ale moim zdaniem bardzo reprezentatywną dla tego stylu.

W metalizacyjnej Krypcie przypomnimy również polską grupę Throneum, która parę lat wstecz cieszyła się ogromną popularnością, a teraz jakby o niej ucichło. A poza tym w audycji garść najświeższych informacji z undergroundu, a także z tzw. sceny oficjalnej, czyli nowości płytowe, koncerty i inne wspaniałości. Dajcie się zmetalizować w poniedziałek o 22 na antenie Radia Index!!!  

 

Autor: Michał Cierniak / fot. www.onslaughtfromhell.com

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close