niedziela , 4 Grudzień 2016
Home / Kultura / Literatura / Kim był Mieszko I? Dowiemy się już w czwartek
fot. mat. prasowe
Mieszko I. Skandynawski jarl czy słowiański kneź? (fot. mat. prasowe)

Kim był Mieszko I? Dowiemy się już w czwartek

Znany publicysta oraz historyk Adam Ruszczyński ma w swoim dorobku ponad 100 artykułów o tematyce historycznej, kulturalnej, politycznej i gospodarczej. Ma również na swoim koncie cykl publikacji i wykładów na temat kulturowych i politycznych źródeł eugeniki, tłumaczonych między innymi na język niemiecki. "Kawaleria w służbie Rzymu" była jego pierwszą książką, którą prezentował w styczniu w Klubie Pro Libris. Nadszedł czas na kolejną "Mieszko I. Skandynawski jarl czy słowiański kneź?".

Adam Ruszczyński 25 września o godzinie 18:00 w Klubie Pro Libris, zaprezentuje lekcję historii, którą zawarł w swoim dziele. Spotkanie odbędzie się w ramach Czwartków Lubuskich organizowanych przez Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną im. C. Norwida w Zielonej Górze.

To co zostało napisane w podręcznikach o "polskich" plemionach słowiańskich, przodkach Mieszka I i o nim samym, a także o początkach "piastowskiej" państwowości nie jest ostateczną i niepodważalną wersją naszej historii. Znaczna część tej wiedzy stała się nieaktualna wskutek nowych ustaleń badaczy dziejów. Stopniowej zmianie dotychczasowych poglądów sprzyja odchodzenie od heroicznego polonocentryzmu i romantycznego słowianofilstwa. To z kolei stwarza szansę na powiększenie pola dyskusji o ludziach, którzy przyczynili się do powstania pierwszego państwa na ziemiach polskich. Z tych powodów została napisana ta książka. I również dlatego, że historię należy odzierać z mitów. – Adam Ruszczyński w ten sposób opisał to, czego w pewnym stopniu może spodziewać się czytelnik jego książki.

 

 

Autor: Anna Krawczyk

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close