AUDYCJE 96 FM:

Bacon and eggs – rzecz o angielskich podniebieniach! [ Z Indexem w Londynie ]

Wielkie żarcie film Marco Ferrieriego był uznawany- w 1973 roku – za szokujący. Jeśli jesteście ciekawi dlaczego, a nie widzieliście tego dramatu, koniecznie obejrzyjcie. Czy równie szokujące jest to, co jedzą Anglicy w 2016 roku? Posłuchajcie kolejnego odcinka audycji Z Indexem w Londynie. Tym razem Gabi Dydak opowiada o angielskich podniebieniach.

Angielskie podniebienie w niczym nie przypomina tego francuskiego. Tutaj o wyrafinowaniu nie ma mowy.
Co jedzą Anglicy? O tym opowiada Gabi:

Z Indexem w Londynie cz.1

Potwierdzam. Byłam, widziałam, nie próbowałam. Nie zdecydowałam się na typowe angielskie śniadanie, czyli : boczek, parówki zwane sasuage, fasolę w sosie pomidorowym i smażone jajo. Po takim śniadaniu można od razu zasnąć albo zemdleć z przejedzenia, ale być może w Anglii jedzą tak, żeby się ogrzać? Wszak za oknem zwykle szaro, a temperatura na pewno nie zachęca do jedzenia owocowych sałatek.

A jak jest z obiadem? Gabi przeżyła ciekawą przygodę, kiedy chciała ugotować spaghetti:

Z Indexem w Londynie cz.2

Trzy miesiące, niezły wynik! Co jeszcze można znaleźć na półkach w brytyjskich marketach? Posłuchajcie:

Z Indexem w Londynie cz.3

Oczywiście są i tacy, którzy preferują zdrową żywność, jednak  wciąż należą do mniejszości. A jak z posiłkami u studentów? O tym, co jedzą między zajęciami, a także o kawie, która potrafi ratować życie Gabi opowiada tak:

Z Indexem w Londynie cz.4

Zaskakujące jest to, że w Londynie można pójść do restauracji nawet o drugiej nad ranem:

Z Indexem w Londynie cz.5

Na koniec Gabi opowiada o tym, ile kosztuje jedzenie w mieście, a także , co jada na co dzień:

Z Indexem w Londynie cz.6

Teraz niespodzianka, dla tych, którzy chcieliby posmakować typowego angielskiego śniadania. Zrób to sam:

  • 3 plasterki boczku
  • 1 jajko
  • 3 parówki ( małe)
  • plasterek szynki
  • 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym
  • sól, pieprz

Na średnio rozgrzaną patelnię ułóż plastry boczku i parówki. Następnie połóż plaster szynki, wbij jajko i dodaj fasolę. Smaż całość około 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Enjoy your meal!

 

Następny odcinek audycji Z Indexem w Londynie już za tydzień na 96 FM!

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00