Home / Informacje / Zielona Góra / W zdrowym ciele zdrowy duch
Mniam! (fot. www.sxc.hu)

W zdrowym ciele zdrowy duch

Dieta- pięć liter dwie sylaby. Pozornie słowo jak każde inne. Jednak wielu przyprawia o dreszcze. Słowo, które gdy wpiszemy je w wyszukiwarkę „Google” podaje nam aż  79,600,000  wyników. Tyle cudownych rozwiązań, a mimo to dietetycy wciąż mają klientów. Lekarze biją na alarm. Choroby nerek, bóle żołądka, problemy z sercem – to tylko część z atrakcji mogące spotkać zagorzałych fanatyków diet,  czy po prostu tych, którzy stosują je nieumiejętnie.

Diety mają tyle samo zwolenników co i przeciwników. Równie kłopotliwe jak zrzucenie programowych kilogramów okazuje się przybranie na wadze. Nie będziemy oceniać tu jednak co jest łatwiejsze. Spotkamy się za to „po środku”.

Nikogo zapewne nie zdziwi fakt, że jednym z najskuteczniejszych metod zrzucenia zbędnego balastu okazują się ćwiczenia fizyczne. Skutecznym tu będzie zarówno basen, bieganie, aerobik, jak i sporty zespołowe. Aktywności jest tak wiele, że każdy z pewnością bez względu na stan zdrowia znajdzie coś dla siebie.

Sprzymierzeńcem aktywności fizycznej jest zbilansowana dieta, a tym samym zmiana nawyków żywieniowych. Nieco więcej na ten temat opowiedziała nam Dorota Leligdowicz pasjonatka zdrowego odżywiania:

Dorota Leligdowic 1

Nasza rozmówczyni przytoczyła podczas rozmowy słowa mężczyzny który zdecydował się na zmianę nawyków żywieniowych „W wieku 65 lat zrezygnowałem ze zmęczenia, jestem bardziej młody aniżeli 20 lat temu.”

Dorota Leligdowicz 2

Zmiana nawyków wiąże się nie tylko ze zmianą tego co jemy ale również z spojrzeniem na to jakiej jakości są produkty które spożywamy. Niechlubną popularnością cieszy się GMO, żywność modyfikowana genetycznie. Najbardziej zmodyfikowanymi produktami są między innymi: soja, pszenica, kukurydza. Pszenica przez ostatnie 30 lecie została zmodyfikowana aż osiemdziesięciokrotnie. Modyfikuje się ją szczególnie poprzez dodawanie coraz większej ilości glutenu sprzyjającego tyciu.

Dorota Leligdowicz 3

Glutaminian sodu, benzoesan sodu, guma  guar, to kolejne z substancji które nie pozostają bez znaczenia dla naszego organizmu. Więcej o nich możecie usłyszeć w rozmowie z Dorotą Leligdowicz. Zdrowe odżywianie niewątpliwie niesie ze sobą wiele korzyści, nie dajmy się jednak zwariować w końcu wszystko jest dla ludzi.  

Autor: Anita Zapolska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close