ZIELONA GÓRA:

Ruszył Jarmark Wielkanocny

Już w piątek, okolice zielonogórskiego ratusza (Stary Rynek) zapełnią się różnobarwnymi kramami. Lokalni rzemieślnicy zaprezentują w nich swoje autorskie wyroby. Będzie można zobaczyć m. in. artystów ludowych, zdobiących jaja różnymi technikami, tak by powstały niepowtarzalne pisanki, kraszanki i inne cudeńka. Oczywiście będzie można je zakupić. Podobnie, jak ozdoby świąteczne, wyroby piekarzy i cukierników. Kulinaria na kiermaszu będą wszechobecne. Swoje umiejętności zaprezentują uczniowie z  Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego, smażąc gigantyczną jajecznicę z tysiąca jaj, którą będą częstować zielonogórzan. Uczniowie tejże szkoły pokażą, jak „poprawić” urodę, malując twarze.

Ważnym akcentem imprezy będzie formowanie najdłuższej palmy wielkanocnej. Kolejny raz będzie bity rekord. Tradycji stanie się zadość, bo znów na licytacji będą wystawione strusie jaja, zdobione przez VIP-ów, również tych sportowych.

Jarmark zawiera bogaty program artystyczny, realizowany głównie przez zielonogórskie zespoły. W historię życia dawnego grodu wprowadzać będzie wszystkich zainteresowanych Bractwo Rycerskie Ziemi Bobrzańsko-Nadodrzańskiej.

JARMARK WIELKANOCNY KRASZANKA 2012

31 marca (sobota):
SCENA PRZY RATUSZU

11.00 – 11.40 UKŁADANIE PALMY, M2, STUDIO A
12.00 – 13.00 FLAH CREEP
13.00 – 14.00 ORKIESTRA DĘTA ZASTAL
14.00 – 15.00 ZESPÓŁ PIEŚNI I TAŃCA MAKI
15.00 – 16.00 TONIKA
16.00 – 17.00 KAPELA BAJER

1 kwietnia (niedziela):
SCENA PRZY RATUSZU

11.00 – 12.00 POCHULANKA
12.00 – 13.00 LICYTACJA
13.00 – 14.00 NOWOSOLSKIE TRĄBKI
14.00 – 15.00 BRACTWO RYCERSKIE ZIEMI BOBRZAŃSKO-NADODRZAŃSKIEJ
15.00 – 16.00 ERATO
16.00 – 17.00 CASTLE BRASS

DEPTAK

11.00 – 17.00 Bractwo Rycerskie Ziemi Bobrzańsko-Nadodrzańskiej

2 kwietnia (poniedziałek):
SCENA PRZY RATUSZU

11.00 – 16.00 Prezentacje
Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

3 kwietnia (wtorek):
SCENA PRZY RATUSZU

11.00 – 16.00 Króliczek Wielkanocne MCEiK Doma Harcerza

Autor: Lidia Dudek-Smulewicz – Zielona Góra

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00