Home / Informacje / Zielona Góra / Podziel się szpikiem!
(fot. www.sxc.hu)

Podziel się szpikiem!

-Akcja ta przeprowadzona będzie w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa przy ulicy Zyty 21. Na tą chwilę chcielibyśmy serdecznie zaprosić wszystkich chętnych, którzy chcieliby zostać potencjalnymi dawcami szpiku. (…) Zapraszamy od poniedziałku do piątku od 7:00 do 15:00- mówi Krzysztof Piwowarczyk z RCKIK.

Jeśli ktoś nie jest pewien, czy jego stan zdrowia pozwala na zostanie potencjalnym dawcą szpiku kostnego również może zgłosić się do RCKiK. Dawca zostanie przebadany przez lekarzy, którzy wydadzą ostateczną decyzję.

Krzysztof Piwowarczyk zwrócił również uwagę na ważną kwestię dotyczącą potencjalnych dawców. –Ważną informacją jest informacja tego typu, że jeżeli już jesteśmy zadeklarowani w jakimś rejestrze, prosimy o niezgłaszanie się. Z tego tytułu, że w tym momencie dublujemy badania. Te badania, warto pamiętać są dość kosztowne.

Według raportu za 2010 rok, przygotowanego przez Bone Marrow Donors Worldwide, na świecie zarejestrowanych było ponad 14,8 miliona potencjalnych dawców szpiku, z czego w Polsce to zaledwie 146 897 osób. Dla porównania, Portugalia mająca ponad 10,6 miliona mieszkańców miała zarejestrowanych prawie 242 tysiące potencjalnych dawców. Najwięcej w USA, ponad 6,3 miliona osób. Prawdopodobieństwo, że z potencjalnego dawcy staniemy się rzeczywistym wynosi około  1:200, czyli 0,005%.

Wstępne badania kwalifikujące do oddania szpiku nie różnią się od tych wykonywanych w stacjach krwiodawstwa przy oddawaniu krwi.

Sam zabieg pobrania szpiku jest bezpieczny i nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia lub życia. Zabieg trwa 60-90 minut. Po pobraniu szpiku, najpóźniej następnego dnia dawca może wrócić do domu.

Autor: Jakub Suszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close