ZIELONA GÓRA:

Lubuskie smaki w Ochli

Podczas imprezy zaprezentują się mieszkańcy regionu, którzy podtrzymują i rozwijają rodzinne i regionalne tradycje kulinarne: gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia regionalne, lokalnych producentów żywności.

Wielu z wystawców bierze udział w konkursach na produkty i potrawy regionalne, zdobywając prestiżowe nagrody.

Tego dnia skansen wypełni się zapachami świeżego pieczywa, słodkich wypieków, pierogów, ziół i domowych przetworów, wędlin i dziczyzny. Nie zabraknie miodów różnego gatunku i lubuskiego wina. Będzie okazja obejrzeć i nabyć oryginalne przedmioty dekoracyjne oraz użytkowe – rękodzieło lokalnych rzemieślników oraz twórców ludowych i nieprofesjonalnych. Tło imprezy stanowić będą zabytkowe zagrody i muzyka ludowa oraz biesiadna. Dla chętnych przewidziano ankietę dotycząca wspomnień kulinarnych. Spośród osób, które wypełnią formularz rozlosowane będą upominki.

Impreza zaczyna się o 11:00 i trwa do 17:00. Wstęp na nią kosztuje 5 złotych.

fot. Damian Danak

Autor: Źródło: Muzeum Etnograficzne, kt

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00