Home / Informacje / Zielona Góra / Czwartek Lubuski z zielonogórskim winiarstwem
fot. mat. prasowe
„Enographia Thalloris" (fot. mat. prasowe)

Czwartek Lubuski z zielonogórskim winiarstwem

Mirosław Kuleba – urodzony w 1958 roku w Kołobrzegu. Ukończył studia z zakresu budownictwa lądowego w WSI w Zielonej Górze. Prozaik, reportażysta, tłumacz z języka rosyjskiego. Współpracuje z czasopismami w całym kraju. Debiutował reportażem w „Reporterze" w 1986 roku. Otrzymał Nagrodę Kulturalną Prezydenta Zielonej Góry (1992), dwukrotnie Lubuski Wawrzyn Literacki (1998, 2000). Autor opowieści i reportaży: "Moskwa Koczowników" (1994), "Odsłony Wojny" (1995), "Niezłomna Czeczenia" (1997),"Imperium na kolanach" (1998),"Dziennik Snajpera" (1999),"Ampelografia Zielonej Góry", "Topografia winiarstwa Zielonej Góry" (2010).

„Enographia Thalloris” – publikacja podzielona na trzy części. Pierwsza, zatytułowana Historia winem pisana, obejmuje dzieje zielonogórskiego winiarstwa od czasów najdawniejszych do współczesności. Druga część to eseje Mirosława Kuleby. Ten rozdział otrzymał tytuł Parerga. Część trzecia, zatytułowana Blask dawnej chwały – to zbiór dziewięciu artykułów, które zostały przygotowane przez ważnych i cenionych teoretyków i praktyków zajmujących się problematyką winiarską. Na ten fragment książki jest składają się teksty (w kolejności publikowania): Mariusza Pacholaka, Zofii Maziarz, Georga Paetza, Mirosława Kuleby, Przemysława Karwowskiego, Elżbiety Kluczyńskiej-Wierzykowskiej, Stanisława Palonki, Anitty Maksymowicz i Christophera Krzysztofa Nawrota.

Spotkanie odbędzie się 13 marca w Miejskiej i Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej im. C. Norwida. Poprowadzi je redaktor Konrad Stanglewicz. Początek o godz. 18:00.

 

Autor: Damian Łobacz

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close