poniedziałek , 5 Grudzień 2016
Home / Informacje / Uczelnia / Wydział Prawa doceniony za wymogi i jakość absolwentów
fot. Jason Morrison / www.sxc.hu
Na wokandzie (fot. Jason Morrison / www.sxc.hu)

Wydział Prawa doceniony za wymogi i jakość absolwentów

W przypadku kryteriów (kadra, jakość i warunki kształcenia), jakie brano pod uwagę przy ocenianiu poszczególnych Wydziałów, należały do nich między innymi:

– liczba pracowników naukowych Wydziału przypadających na 100 studentów prawa,

– liczba prof. i dr. hab. na pierwszych etatach przypadających na wszystkich pracowników,

– liczba prof. i dr. hab. na pierwszych etatach przypadających na 100 studentów prawa,

– liczba doktorów prawa i nauk pomocniczych przypadających na 100 studentów prawa,

– możliwość nadawania stopnia doktora i doktora habilitowanego przez Wydział; liczba książek w bibliotece przypadająca na 1 studenta prawa,

– liczba miejsc w czytelni przypadająca na 100 studentów prawa,

– liczba stanowisk komputerowych z programem LEX (lub równorzędnym) przypadających na 100 studentów prawa, etc.

W przypadku kryterium – wymogi i jakość absolwentów brano pod uwagę: czy studenci kształcą się w systemie ECTS; liczbę obowiązkowych przedmiotów zakończonych egzaminem; obowiązek zdania egzaminu z obsługi LEX-a lub równorzędnego; obowiązek zdania egzaminu z języka obcego, a także liczbę godzin wykładów przewidzianych do przystąpienia do egzaminu z: prawa karnego, prawa cywilnego, prawa handlowego, postępowania karnego, etc. oraz liczbę godzin ćwiczeń przewidzianych do przystąpienia do egzaminu z poszczególnych przedmiotów kierunkowych. Tu – uwaga! – pojawia się największa niespodzianka.

Wydział Prawa i Administracji UZ otrzymał taką samą liczbę punktów – 14 (na 15 możliwych) jak Wydziały Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Warszawskiego, które w całym rankingu zajęły dwa pierwsze miejsca.

Autor: Paweł Hekman

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close