czwartek , 8 Grudzień 2016
Home / Informacje / Uczelnia / Rusza kolejny program stypendialny dla najlepszych studentów
fot. MNiSW
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (fot. MNiSW)

Rusza kolejny program stypendialny dla najlepszych studentów

To kolejny program stypendialny dla studentów z państw Partnerstwa Wschodniego.

Profesor Stefan Banach to jeden z najlepiej rozpoznawalnych w świecie Polaków. Twórca analizy funkcjonalnej, współzałożyciel lwowskiej szkoły matematycznej, a przy tym człowiek o niezwykle barwnym życiorysie, który do dziś inspiruje. W uznaniu wkładu Stefana Banacha w rozwój światowej nauki nowy program stypendialny został nazwany jego imieniem.

Stypendia im. Stefana Banacha będą oferowane na dwuletnich studiach uzupełniających II stopnia na kierunkach ścisłych, przyrodniczych, technicznych, ekonomicznych oraz na europeistyce/prawie europejskim, odbywających się w polskich uczelniach publicznych. Po pierwszym roku studiów uczestnicy programu będą mogli wziąć udział w wymianie studenckiej w ramach programu Erasmus. W trakcie studiów stypendyści będą mieli możliwość podjęcia krótkookresowego stażu zawodowego na terenie Polski, jak również uczestniczenia w wakacyjnym kursie języka polskiego, w okresie bezpośrednio poprzedzającym rozpoczęcie nauki. W pierwszym etapie realizacji programu w roku akademickim 2013/2014 zostanie przyjętych 50 studentów.

Za koordynację Programu odpowiedzialne jest podległe MNiSW Biuro Uznawalności Wykształcenia i Wymiany Międzynarodowej. Aplikacje można zgłaszać do 21 czerwca 2013 r. Szczegółowe kryteria naboru i warunki udziału w Programie zawiera Ogłoszenie o naborze.

Autor: Źródło: www.nauka.gov.pl

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close