UCZELNIA:

Polski Produkt Przyszłości rodem z Uniwerystetu Zielonogórskiego

Autorem rozwiązania jest dr. inż. Janusz Jabłoński z Wydziału Matematyki, Informatyki i Ekonometrii Uniwersytetu Zielonogórskiego, którego zapytaliśmy kiedy rozpoczął pracę nad projektem:

Dr. inż. Janusz Jabłoński

W realizacji systemu można wykorzystać dwa rozwiązania wzajemnie sie uzupełniające. Warto dodać ,że same zgłoszenia patentowe złożone zostały do Urzędu Patentowego RP w roku 2010 i 2011, które zostały później przyznane w roku 2014:

Dr. inż. Janusz Jabłoński

Warto dodać, że rozwiązanie znalazło się wśród 42 projektów z całego kraju, zgłoszonych na konkurs Polski Produkt Przyszłości. Jego celem jest promocja i upowszechnianie osiągnięć twórców innowacyjnych produktów, które mają szansę zaistnieć na polskim rynku. O wyróżnienie zapytaliśmy dra. Jabłońskiego:

Dr. inż. Janusz Jabłoński

Jak podkreślił nasz rozmówca, to wszystko nie udałoby się bez wsparcia zespołu pracowników Wydziału Matematyki, Informatyki i Ekonometrii Uniwersytetu Zielonogórskiego, a w szczególności prof. Longina Rybińskiego, który jest jego dziekanem:

Dr. inż. Janusz Jabłoński

Dodajmy, że proponowane rozwiązanie może mieć bardzo szerokie spektrum zastosowań. Najprostsze to nośnik danych z możliwością ich selektywnego zaszyfrowania. Kolejny przykład dotyczy kart kredytowych i bankomatowych, które zrobione w oparciu o zgłoszony projekt byłyby bezpieczniejsze i nawet ukradzione, nie pozwoliłyby na opróżnienie konta bez wiedzy właściciela. Projekt można również wykorzystać w telekomunikacji – do szyfrowania rozmów bez możliwości ich podsłuchania przez osoby nieuprawnione. Oczywiście rozwiązanie to można zastosować także w systemach związanych z obronnością – chociażby w zakresie autoryzacji i kontroli dostępu z hasłami jednorazowymi. Program uniemożliwia podszywanie się pod „swoich”, a zaszyfrowane rozkazy ze względu na specyfikę proponowanego rozwiązania będą możliwe do odczytania tylko przez osoby, dla których zostały przygotowane.

Autor: Paweł Hekman

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00