UCZELNIA:

Nowość na Wydziale Humanistycznym UZ – specjalności wspólne dla wszystkich kierunków

Dotychczas poszczególne specjalności prowadzone były na poszczególnych kierunkach i możliwość wyboru była bardzo ograniczona. Teraz studiując na przykład historię czy politologię będzie można nauczyć się dziennikarstwa (specjalność dotychczas wyłącznie na filologii polskiej). O wiele więcej możliwości będą mieli też studenci filologii, którzy poza znajomością języka obcego będą mogli na przykład posiąść dodatkową umiejętność nauczania j. polskiego jako obcego (specjalność wprowadzona po raz pierwszy w tym roku!). Dziś biegła znajomość języków obcych wśród studentów nie jest już rzadkością, więc student np. filozofii czy bibliotekoznawstwa bez problemu może skończyć specjalności prowadzone w innych językach, czy na przykład translatorykę. Bo przecież żeby zostać tłumaczem, też trzeba umieć to robić.

Tak więc w nowym roku akademickim przed studentami – humanistami otwierają się zupełnie nowe, znacznie szersze, możliwości. 

Proponowane specjalności dla wszystkich kierunków na wydziale:

  • język niemiecki w administracji, handlu i usługach (specjalność prowadzona w języku niemieckim),
  • biznes i turystyka (specjalność prowadzona w języku rosyjskim),
  • edukacja interkulturowa (specjalność prowadzona w języku angielskim),
  • gender studies i tożsamość płci,
  • komunikacja transkulturowa,
  • nauczanie języka polskiego jako obcego,
  • relacje międzynarodowe,
  • specjalność dziennikarska,
  • specjalność nauczycielska (wyłącznie dla kierunków: filologia angielska, filologia germańska, filologia polska, historia),
  • traduktologia (specjalność prowadzona w języku francuskim),
  • translatoryka,
  • zarządzanie dokumentacją i informacją.

Szczegóły dotyczące rekrutacji znajdziecie na stronie: http://rekrutacja.uz.zgora.pl/index.php?id=5,211,0,0,1,0

Autor: Paweł Hekman

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00