Home / Informacje / Uczelnia / Komercjalizujemy badania
(fot. Gregor)

Komercjalizujemy badania

Seminarium poprowadzi profesor Hans G. Wissema z Delft University of Technology (Holandia). W swoim wystąpieniu zaprezentuje ewolucję uniwersytetu – od średniowiecznego poprzez humboldtowski, do uniwersytetu nowej generacji. Uczelnia nowego typu odpowiada na światowe tendencje kształcenia, globalizację, rozwój technologiczny oraz rosnące potrzeby transferu wiedzy z uczelni i realizacji projektów badawczych dla przemysłu. Prof. Wissema przedstawi również charakterystykę technostarterów – założycieli firm naukowych i technologicznych wywodzących się ze środowiska akademickiego, tj. studentów i wykładowców. W ostatniej części seminarium prof. Wissema przedstawi autorskie koncepcje Pentagonu Innowacji oraz Innowacji Otwartej.

Tradycyjny model szkoły wyższej traktował komercjalizację technologii jako uboczne działanie, dalekie od podstawowej misji uczelni. Obecnie urynkowienie wyników badań staje się co najmniej tak samo ważne, jak edukacja i działalność naukowo-badawcza. Kształcenie natomiast musi uwzględniać przekazywanie absolwentom wiedzy o przedsiębiorczości i własności intelektualnej.

Prof. dr inż. J.G. Wissema – profesor uniwersytetu w Delft (Holandia). Wykładowca na wielu uczelniach na całym świecie. Specjalizuje się w tematyce zarządzania transferem technologii. Autor kilkunastu książek i licznych publikacji. Właściciel firmy J.G. Wissema Associates bv, Management Consultants w Hadze. Dyrektor programowy wielu projektów finansowanych ze środków Unii Europejskiej. Przewodniczący licznych stowarzyszeń i fundacji.
 

Autor: Radio Index

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close