niedziela , 11 Grudzień 2016
Home / Informacje / Uczelnia / Kamień węgielny pod Bibliotekę UZ wmurowany!
(fot. www.sxc.hu)

Kamień węgielny pod Bibliotekę UZ wmurowany!

Jednym z powodów, dla których zdecydowano się na budowę nowej biblioteki jest brak miejsca na posiadane zbiory. – Biblioteka ma około miliona różnych kategorii materiałów, książek mamy pół miliona, ale jesteśmy rozdzieleni na dwa kampusy. Tak naprawdę nie mamy miejsca na to, żeby te książki pokazać w wolnym dostępie- mówi Ewa Adaszyńska, dyrektor Biblioteki Uniwersyteckiej.
Cała biblioteka została zaplanowana w taki sposób, aby zrealizować ideę biblioteki otwartej. Opiera się ona na zasadach architekta Harry’ego Faulkner-Brauna, który uznał, że kontakt czytelnika z książkami nie jest ograniczony przez żadne bariery architektoniczne lub organizacyjne. – Rozpoznanie jednego piętra będzie dawało szansę rozpoznania kolejnych pięter. I myślę, że to jest właśnie fajne, ponieważ biblioteki muszą być rozpoznawalne. Czytelnik musi wejść i wiedzieć gdzie zmierza – mówi E. Adaszyńska.
W Bibliotece UZ znajdą się m.in. urządzenia do samoobsługowego wypożyczania zbiorów Self Check oraz wrzutnia do samodzielnego zwrotu książek Book Drop. Poza tym, w części rekreacyjno-wypoczynkowej będziemy mogli zwiedzić galerię sztuki. Projekt zakłada stworzenie 450 miejsc, zarówno do pracy indywidualnej, jak i grupowej.
Budowa nowej biblioteki zakończy się w sierpniu 2012 roku. Powstanie ona na Campusie Bu przy alei Wojska Polskiego pomiędzy Collegium Neophilologicum a budynkiem dydaktycznym nauk humanistycznych i społecznych. Zostanie oddana do użytku w grudniu 2012 roku.
Całkowity koszt budowy Biblioteki UZ to ponad 44 miliony złotych.

Autor: Jakub Suszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close