Home / Informacje / Region / Walka pisarzy – runda dziewiętnasta
Lubuskie Wawrzyny 2012 (fot. mat. prasowe)

Walka pisarzy – runda dziewiętnasta

Przewodnim celem zmagań literackich jest promocja książek popularnonaukowych oraz naukowych o tematyce regionalnej, czyli dotyczących terenów obecnego województwa lubuskiego oraz odnoszących się do okolic Środkowego Nadodrza. Konkurs podzielony jest na dwie części: literacką oraz naukową, dzięki czemu udział w nim może wziąć większa liczba autorów.

Czy w konkursie może wziął udział każdy autor książki związanej z naszym województwem? O tym opowiada Małgorzata Domagała, współorganizatorka konkursu, odpowiedzialna za jego literacką część:

Małgorzata Domagała o konkursie

Dodatkowo, każda książka powinna spełniać określone kryteria. Opowiada o nich Paweł Lifeber, nadzorujący część naukową „Wawrzynów”:

Paweł Lifeber o tym, co powinno się znaleźć w dziełach

Zgłoszenia książek przyjmuje Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. C. Norwida w Zielonej Górze – można je przesłać lub przynieść osobiście do biblioteki. Należy dostarczyć 3 egzemplarze książki, które – w przypadku wygranej – zostaną włączone do księgozbiorów WiMBP w Zielonej Górze i w Gorzowie Wielkopolskim. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 21 stycznia 2013 r.

Uroczystość wręczenia Lubuskich Wawrzynów odbędzie się w ostatni czwartek lutego. Uświetni ją obecność prof. Małgorzaty Mikołajczak z Uniwersytetu Zielonogórskiego oraz Sergiusza Sterny-Wachowiaka, znanego poety i krytyka. Laureaci otrzymają srebrne pióra, przyznany zostanie także dyplom za całokształt twórczości oraz za debiut literacki. Dodatkowo zwycięzca naukowej części konkursu otrzyma nagrodę pieniężną.

Autor: Paulina Och

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close