Home / Informacje / Region / Smacznie, zdrowo i naturalnie w Lubuskiem
fot. Produkty Tradycyjne i Regionalne na Facebooku
Sery kozie z Borowca (fot. Produkty Tradycyjne i Regionalne na Facebooku)

Smacznie, zdrowo i naturalnie w Lubuskiem

Na rosnącą popularność zdrowej żywności w regionie wpływa Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Z unijnych dofinansowań wspierane są dobre pomysły na rozwój produkcji zdrowej żywności. Lubuszanie chętnie korzystają z tej pomocy, dzięki czemu wybór zdrowych produktów w naszym regionie jest coraz większy. Przeczytaj, jak możesz skorzystać z PROW.

Jakie produkty naturalne znajdziemy w Lubuskiem? Na obiad rolada słubicka albo szyneczka, do picia wino lub lokalne piwo, a na deser lody z Doliny Noteci – tak mógłby wyglądać typowy lubuski obiad. Ale tradycyjnych, lokalnych produktów w naszym regionie powstaje o wiele więcej. Powiększa się ich liczba na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych, a niemal wszystkie promujemy za granicą.

– Szczególnie Niemcy doceniają walory smakowe naszych produktów – mówi Stanisław Tomczyszyn, członek Zarządu Województwa Lubuskiego, odpowiedzialny za Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Zachęca Lubuszan do spożywania naszych produktów i dodaje, że sekret i potencjał naturalnej żywności lubuskiego tkwi w jej różnorodności: nasze smaki to wypadkowa kuchni z Ukrainy, Podola, Białorusi, Polesia, Wielkopolski, Niemiec…

Stanisław Tomczyszyn o produktach regionalnych

Naturalne, regionalne produkty to nie tylko kwestia mody i smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Specjalistka zdrowej żywności z Zielonej Góry, Marlena Neryng, zachęca do spożywania tego, co naturalne:

Marlena Neryng

W Lubuskiem możemy zjeść schab tradycyjny słubicki Grażyny Dereń, Kiełbasę Żarską, kapustę kwaszoną nadnotecką, papierówki w syropie, jabłka odmiany Landsberskiej… Jeśli chodzi o produkty  piekarnicze mamy znakomity strudel (struclę), paskę bukowińską, chleb starowiejski, chleb domowy na zakwasie, chleb z dodatkiem nasion lnu. Każdy Lubuszanin zna z pewnością miody naszego regionu, ale warto spróbować również miodu pitnego, piwa wschowskiego, jarzębiaka na winiaku.

W upalne dni śmiało możemy sięgać po soki. Martyna Neryng podkreśla, że to właśnie te naturalne są najlepsze:

Marlena Neryng o zdrowych sokach

Naturalnie mętne soki produkowane są w Solnikach. Sprawdź, gdzie możesz je kupić.

Coraz większymi krokami zbliża się Winobranie, na którym po raz pierwszy w historii będziemy mieć regionalne „Wino Winobraniowe” – tym historycznym trunkiem będzie Cuvee Słoneczne z winiarni Saint Vincent w Borowie Wielkim. To wino białe wytrawne – ale najważniejsze jest to, że nasze, lubuskie. Bo regionalne produkty nie tylko wypada znać, ale po prostu warto.

 

Autor: kr

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close