Home / Informacje / Region / Podczas weekendu liczenie nietoperzy w Lubuskiem
Międzyrzecki Rejon Umocniony (fot. mat. prasowe)

Podczas weekendu liczenie nietoperzy w Lubuskiem

Te poniemieckie fortyfikacje od lat są największym w Polsce i jednym z największych w Europie zimowisk latających ssaków.

Liczenie jest zadaniem Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Gorzowie Wlkp., która corocznie w formie przetargu nieograniczonego wybiera i zleca wykonanie tych czynności podmiotom dysponującym odpowiednią liczbę osób o specjalistycznym wykształceniu i dużym doświadczeniu. W tym roku liczenie przeprowadzi firma Ekologic Michał Stopczyński z Łodzi.

„W sobotę liczymy odcinek centralny MRU, a w niedzielę obiekty wolnostojące – tzw. panzerwerki. Główne liczenie potrwa nawet do 7-8 godzin. 9 grup po 4 chiropterologów wchodzi jednocześnie do systemu i liczy nietoperze na wyznaczonych odcinkach – chodzi o to, żeby w podziemiach być najkrócej jak się da, żeby nie wybudzać nietoperzy i nie liczyć podwójnie tych samych” – wyjaśnił Stopczyński.

Zasady liczenia nietoperzy w MRU są od lat takie same, by wyniki liczeń były porównywalne. Razem z ratownikami medycznymi w takiej akcji bierze udział około 40 osób. Wśród nich są chiropterolodzy prawie z całej Polski – z Poznania, Dolnego Śląska, Łodzi, Krakowa, Zielonej Góry, Warszawy, zarówno z ośrodków naukowych, jak i z organizacji ekologicznych.

„Liczenia na próbnych odcinkach MRU wykonane w grudniu ub. roku wskazują, że nietoperzy powinno być przynajmniej tyle samo, co w zeszłym roku. MRU jest najważniejszymi i największym zimowiskiem w Polsce, jednym z największych w Europie. Dla środowiska chiropterologicznego jest to spore wyzwanie organizacyjne i techniczne, ale i okazja do spotkania się, wymiany doświadczeń i wiedzy. Obserwacja tak dużego zimowiska daje obraz stanu populacji nietoperzy nie tylko w tym regionie, ale wręcz w tej części Europy” – powiedział Stopczyński.

Nietoperze spędzają najzimniejszy okres roku w tradycyjny dla siebie sposób – głowami w dół. W zależności od gatunku, ich skupiska liczą od kilku do nawet kilkuset osobników – te najliczniejsze nazywane są przez chiropterologów klastrami.

Zwierzęta te potrafią wprowadzić swój organizm w stan hibernacji – spada wówczas temperatura ciała i zwalania metabolizm. Dzięki temu mogą przetrwać bez pożywienia nawet kilka miesięcy, czerpiąc niezbędną energię jedynie ze zgromadzonego w ich organizmach tłuszczu.

Nietoperze podczas hibernacji przebudzają się kilkakrotnie, aby się napić i w celu rozmnażania się. Samice po zapłodnieniu potrafią jednak wstrzymać proces rozwoju zarodka, aby wydać na świat potomstwo w najkorzystniejszych warunkach, z reguły późną wiosną.

Podziemia rezerwatu przyrody „Nietoperek” oraz obiekty wolnostojące na obszarze Natura 2000 Nietoperek obejmują centralną część odcinka Frontu Fortecznego Łuku Odry i Warty zwanego popularnie Międzyrzeckim Rejonem Umocnionym (MRU). Najczęściej znajdują tu schronienie nietoperze z województw: lubuskiego, zachodniopomorskiego i wielkopolskiego oraz ze wschodnich Niemiec.

MRU to system korytarzy, tunelów i komór (o długości ponad 30 km) oraz naziemnych bunkrów, zbudowanych przez Niemców w latach 30. i w czasie II wojny światowej. Panująca tam stała temperatura i wilgotność stwarzają nietoperzom idealne warunki do zimowej hibernacji. Pod względem liczebności nietoperzy podziemia te są pierwszym w Polsce i ósmym w Europie miejscem zimowania tych ssaków.

W 1999 r. Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim zainicjowała program ochrony unikatowej kolonii nietoperzy w międzyrzeckich podziemiach, w tym program monitoringu liczebności nietoperzy w częściach podziemi objętych całkowitą ochroną oraz wykorzystywanych do działalności turystycznej.

W styczniu 2014 roku w podziemiach MRU stwierdzono 36 631 nietoperzy należących do 10 gatunków. Najliczniejszą grupę stanowiły nocki duże.

W obiektach rezerwatu hibernują cztery rzadkie i cenne gatunki nietoperzy tj. nocek duży, nocek łydkowłosy, nocek Bechsteina oraz mopek. Z pozostałych gatunków zimę spędzają tam nocki: rudy, wąsatek, Brandta oraz gacki brunatne i szare. Sporadycznie występują karliki malutkie. Co roku spotkać można również kilka osobników mroczka późnego.

Autor: Paweł Hekman / PAP-Nauka w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close