Home / Informacje / Region / Piwo, wino, miód i szyneczka – naturalnie lubuskie!
fot. Marcin Grzegorski
Stanisław Tomczyszyn (fot. Marcin Grzegorski)

Piwo, wino, miód i szyneczka – naturalnie lubuskie!

Na obiad rolada słubicka albo szyneczka, do picia wino lub lokalne piwo, a na deser lody z Doliny Noteci – tak mółby wyglądać typowy lubuski obiad. Ale tradycyjnych, lokalnych produktów w naszym regionie powstaje o wiele więcej. Trzynaście z nich znalazło się na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych, a niemal wszystkie promujemy za granicą (szczególnie Niemcy doceniają walory smakowe naszych produktów). Być może sekret naszej kuchni twki w jej różnorodności: lubuskie smaki to wypadkowa kuchni z Ukrainy, Podola, Białorusi, Polesia, Wielkopolski, Niemiec…

Już niedugo ruszy produkcja wina w Zaborze – największej winnicy w Polsce. Z czego jeszcze słynie lubuskie? Z niezwykle czystego powietrza (mamy przecież blisko pięćdziesięcioprocentowe zalesienie), wspaniałych jezior, przepięknych krajobrazów.

– Jeśli nie stać kogoś na egzotyczne wyjazdy, z powodzeniem może spędzić majówkę w Lubuskiem – zachęca marszałek Stanisław Tomczyszyn.

Wywiad z marszałkiem Stanisławem Tomczyszynem

Autor: Kaja Rostkowska

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close