Home / Informacje / Region / Ochla miodem i winem płynąca
fot. Muzeum-skansen Ochla / facebook.com
Regionalny miód na święcie w Ochli (fot. Muzeum-skansen Ochla / facebook.com)

Ochla miodem i winem płynąca

Impreza w swym zamierzeniu nawiązuje do tradycyjnej kultury ludowej, także do lubuskiego szlaku wina i miodu, będąc przede wszystkim prezentacją tradycji i teraźniejszości związanej z pszczelarstwem. Skansen zamieni się w krainę tańca i śpiewu oraz miejsce spotkań miłośników rękodzieła, sztuki ludowej i nieprofesjonalnej, smakoszy regionalnego wina, miodu oraz potraw regionalnych.

PROGRAM:

– pokaz odwirowywania miodu – Iwona i Remigiusz Dutkowiakowie z Sulęcina

– jarmarki:  pszczelarski, winiarski, rękodzieła ludowego i artystycznego oraz jarmark handlowy

– dania z grilla i potrawy regionalne – min. pierogi, bliny z miodem, żurek, grochówka, ciasto, pokaz wypieku chleba

– atrakcje na scenie plenerowej – prezentacje i występy min.:  zespołu muzyczno-kabaretowego „Tęcza”, zespołów śpiewaczych „Drewno”, „Kryniczeńka”, „Lubuskiego Zespołu Pieśni Tańca", serbskiego zespołu „Abraszewicz", koncert Grażyny Zielińskiej (m.in. pieśni Karola Szymanowskiego i Wacława Geigera), pokaz dziecięcej i młodzieżowej mody lnianej oraz biżuterii naturalnej projektu Hanny Łuczak i Joanny Sienkiewicz,  pokazy taneczne dzieci z Drągowiny i Zielonej Góry w układzie choreograficznym Jolanty Bechyne, spektakl „Legenda o zatońskim młynarzu" w wykonaniu zespołu Sowizdrzałki z Drzonkowa

– zabawy i konkursy dla dzieci

– przejażdżki bryczką po skansenie

– ekspozycje stałe i czasowe – m.in. „Barwy pór roku w malarstwie Urszuli Boryny” (zagroda kamienna),  „Fotografie Zofii Rydet – zapis socjologiczny”  (leśniczówka), „Rejtan” wg rzeźbiarza Jana Papiny (zagroda kamienna)

 Wstęp na imprezę wynosi 6 zł od osoby.

Autor: Damian Łobacz

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close