Home / Informacje / Region / Dwa razy więcej lubuskich przysmaków na liście produktów tradycyjnych
Członek zarządu województwa Lubuskiego Stanisław Tomczyszyn na XX Targach Rolniczych Agro-Targ 2013 (fot. Gregor)

Dwa razy więcej lubuskich przysmaków na liście produktów tradycyjnych

Na listę wpisywane są wyroby stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych.

Lubuskiem na listę produktów tradycyjnych w Polsce wpisane są obecnie 24 wyroby. Znajdziemy wśród nich m.in. strudel, kapusta kwaszona nadnotecka, papierówka w syropie, paska bukowińska czy wino gronowe.

Prym pod względem tradycyjnych specjałów wiodą jednak południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw z tych regionów: lubelskiego, małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę.

Raz w roku takie artykuły są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych państw. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska. Nie zabraknie tam reprezentacji województwa lubuskiego.

Autor: ph

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close