niedziela , 4 Grudzień 2016
Home / Informacje / Polska i Świat / Wigilijny stół dawniej i dziś
fot. Diabetes / Wikimedia Commons
Stół Wigilijny (fot. Diabetes / Wikimedia Commons)

Wigilijny stół dawniej i dziś

Patryk Pawlaczyk z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie mówi, że na dawnej polskiej wsi, na stole wigilijnym potraw było mniej.

"Zazwyczaj była to liczba nieparzysta, najczęściej siedem" – mówi. Liczba dwanaście wzięła się prawdopodobnie stąd, że w kulturach szlacheckiej i mieszczańskiej starano się, by liczba gości biorących udział w wieczerzy wigilijnej była parzysta. Optymalną liczbą było dwanaście.

Dziś nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb, tymczasem dawniej na chłopskim wigilijnym stole ich nie było. Rozpowszechniło je dopiero w XIX wieku mieszczaństwo i szlachta.

Co zatem na wigilię jadali chłopi? To zależało od poszczególnych regionów. Na przykład na Mazowszu spożywano kłosy, czyli kluski z makiem. Pierogi w centralnej Polsce nie były znane. Jadano je za to na wschodzie kraju. Podobnie było z kutią. Na południu Polski popularny był kompot z suszonych owoców. Na Podhalu – podpłomyki.

Na chłopskich stołach nie mogło jednak zabraknąć takich składników jak miód, mak i grzyby. Musiał też być na nich opłatek.

Autor: Paweł Hekman / IAR

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close