Home / Informacje / Polska i Świat / Szkoła reportażu
fot.
(fot. )

Szkoła reportażu

Spotkanie zorganizowane przez Radio Zachód i Bułgarskie Radio Publiczne i przy współpracy z Komisją Europejską otworzył wczoraj Cezary Galek, wielokrotnie nagradzany reportażysta z Zielonej Góry. – Kogo tu nie ma, niech żałuje – tymi słowami rozpoczął warsztaty. Ich uczestnikami są autorzy reportażu z calej Polski, a także studenci – między innymi reporterzy Radia Index.

Wczorajszy wieczór poświęcono ważnej dyskusji o nowej ustawie medialnej, która poprowadziła Janina Jankowska z Polskiego Radia i Stowarzyszenia Wolnego Słowa. Udało się także odsłuchać pierwszą część materiałów konkursowych nadesłanych w ramach warsztatów (konkurs "Wspólna Europa"):

"Historia pewnej przyjaźni" – Małgorzata Sawicka, Radio Lublin
"Eurolity i dolary" – Lech Pilarski, Radio Białystok
"Białowieski depozyt śmieciowy" – Malina Londowska, Alicja Pietruczuk, Radio Białystok

Byly to materiały publicystyczne na trzy zupełnie różne tematy. Autorzy nadali im też odmienne formy. Pod wielkim wrażeniem w Indexowym gronie do późnej nocy dyskutowaliśmy o tych pracach zazdroszcząc fachowcom wysokiej jakości nagrań i podziwiając ich pracowitość – to dla nas dobra szkoła.

Dzisiaj mogliśmy wysłuchac kolejnych prac, tym razem reportażowych: m.in.:

"Łaskawa śmierć" – Jolanta Rudnik, Radio Koszalin
"Pan Bucholz" – Irena Linkiewicz, Radio Zachód
"Dlaczego?" – Anna Bogdanowicz, Radio Białystok

Ostre wymiany zdań po prezentacjach to, jak się zdaje, najważniejsze punkty programu Bukowego Dworku. Zebrani dziennikarze oklaskują materialy swoich kolegów, ale też krytykują je. Dzisiejszego wieczoru zostaną rozdane nagrody dla najlepszych prac.

Autor: Radio Index

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close