Home / Informacje / Polska i Świat / Nie będzie kierunków zamawianych
(fot. Gregor)

Nie będzie kierunków zamawianych

Na liście, którą opublikowało Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego znajduje się 21 uczelni. Według szacunków Gazety Wyborczej na wysokich stypendiach może skorzystać nawet 13 tys. studentów.

Żeby dostać dofinansowanie, każdy projekt musiał osiągnąć ponad 60 pkt. Projekt odpadał, gdy jedno z kryteriów merytorycznych było spełnione w mniej niż 60 proc. Na stronie ministerstwa znajdują się dwie listy. Jedna z uczelniami i kierunkami, które dofinansowanie otrzymały. Druga natomiast z wykazem odrzuconych projektów. To właśnie tam możemy znaleźć trzy projekty naszej uczelni. Pierwszy z nich z Wydziału Matematyki, Informatyki i Ekonometrii – „Zwiększenie liczby absolwentów na kierunku Matematyka na Uniwersytecie Zielonogórskim” otrzymał 64 pkt. Drugi z Wydziału Fizyki i Astronomii – Fizyka w Zielonej Górze, blisko domu, blisko świata ma 57,5 pkt. Ostatni na liście – „Poprawa atrakcyjności i zwiększenie liczby absolwentów kierunku Mechanika i Budowa Maszyn na Uniwersytecie Zielonogórskim otrzymał 37 pkt. O komentarz poprosiliśmy Ewę Sapeńko, rzecznika naszej uczelni. – W przyszłym roku poprawimy nasze wnioski i ponownie staniemy do konkursu. Wiele uczelni odprawiono z kwitkiem – mówi szefowa Biura Promocji.

Przypomnijmy, że projekt ma na celu zwiększenie liczby absolwentów kierunków ścisłych i technicznych, którzy są coraz bardziej poszukiwani na rynku pracy. Jak oszacowało Ministerstwo Nauki, za 4 lata w polskim przemyśle zabraknie około 44 tys. inżynierów i 22 tys. specjalistów. W ubiegłym roku na UZecie projekt ten był prowadzony na Inżynierii Środowiska.

Autor: Radio Index

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close