niedziela , 20 Sierpień 2017
Home / Informacje / POLSKA I ŚWIAT: / Internet – jak nie hejtować i nie być ofiarą
Klawiatura komputerowa (fot. Jeff Hire / www.sxc.hu)

Internet – jak nie hejtować i nie być ofiarą

Ofiarami hejtów, czyli atakujących komentarzy stają się i młodzi i starsi internauci. Maciej Kępka z Fundacji Dzieci Niczyje podkreśla, że w przypadku dzieci może być to szczególnie przykre, bo często łączy sie ze złymi relacjami także w szkole, które przenoszą się na fora i portale społecznościowe

10-letni Kacper często komunikuje się z kolegami z klasy przez internet, ale podkreśla, że odbywa sie to bez obrażania i nienawiści. Jak mówi – nie zdarzyło mu się być obiektem ataków, bo kontaktuje się głównie z kolegami z klasy, z którymi jest w dobrych relacjach. “Nie wyzywam kolegów i nie obgaduję ich , więc nie mam wrogów. Po szkole często włączam komputer i wchodzę na Skype. Nawet jak któryś wyjedzie to rozmawiamy tak, że się widzimy tak jak na żywo, więc jest dobrze ” powiedział Kacper.

10 letni Jaś z III klasy powiedział, że kiedy spotkał się z przykrymi komentarzami w internecie – zwrócił się o pomoc do mamy i nadal tak robi w trudnych sytuacjach. Powiedział, że informuje mamę o wszelkich incydentach, i zwykle korzysta z internetu pod opieką kogoś dorosłego.

W kampania społeczna “Dodaj znajomego – nie hejtuj” jest skierowana do internautów w różnym wieku. Organizatorzy przygotowali 10 zasad przeciw szerzeniu nienawiści w Internecie. Pierwsza z nich – na hejterski komentarz nie odpowiadaj po wpływem chwili. Złośliwe komentarze i mowę nienawiści można też zgłaszać administratorom stron czy portali, którzy takie komentarze mogą zablokować. Przed wszystkim jednak warto wyrażać swoje opinie i poglądy w kulturalny sposób. Kiedy trudno sobie z hejterskimi atakami poradzić – można zwrócić się o pomoc do telefonu zaufania Fundacji Dzieci Niczyje 116 111.

Autor: Paweł Hekman / IAR

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Komentarze

X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close