Home / Informacje / Polska i Świat / Chleb to zdrowie
Świeżo wypieczony chleb (fot. Wikimedia Commons)

Chleb to zdrowie

Powodem jest wiele mitów dotyczących pieczywa – uważa doktor Robert Księżopolski – dietetyk i prezes fundacji Chleb to Zdrowie. Jak mówi panuje przekonanie, że pieczywo jest wysoko kaloryczne. Tymczasem każdy pokarm ma kalorie. Te, które zawierają tłuszcze i cukry proste są dużo bardziej kaloryczne niż właśnie pieczywo, które zawiera węglowodany w postaci skrobi. Są to jednak węglowodany złożone, które są niezbędnym źródłem energii.
Chleb jest też źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika – zwraca uwagę profesor Marian Krawczyński z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Dodaje, że pieczywo jest bardzo cennym produktem w codziennej diecie.

Szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie – mówi profesor Alicja Ceglińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW. Dodaje, że nie ma niezdrowego pieczywa.

A polskie pieczywo jest naprawdę dobre – podkreśla prezes Warszawskiego Cechu Piekarzy Stefan Putka. Bardzo dużo mrożonego pieczywa eksportujemy na zachodnie rynki.

Przypomnijmy, wczoraj obchodzony był Światowy Dzień Chleba.

Autor: Paweł Hekman / IAR

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close