POLSKA I ŚWIAT:

Chleb to zdrowie

Powodem jest wiele mitów dotyczących pieczywa – uważa doktor Robert Księżopolski – dietetyk i prezes fundacji Chleb to Zdrowie. Jak mówi panuje przekonanie, że pieczywo jest wysoko kaloryczne. Tymczasem każdy pokarm ma kalorie. Te, które zawierają tłuszcze i cukry proste są dużo bardziej kaloryczne niż właśnie pieczywo, które zawiera węglowodany w postaci skrobi. Są to jednak węglowodany złożone, które są niezbędnym źródłem energii.
Chleb jest też źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika – zwraca uwagę profesor Marian Krawczyński z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Dodaje, że pieczywo jest bardzo cennym produktem w codziennej diecie.

Szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie – mówi profesor Alicja Ceglińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW. Dodaje, że nie ma niezdrowego pieczywa.

A polskie pieczywo jest naprawdę dobre – podkreśla prezes Warszawskiego Cechu Piekarzy Stefan Putka. Bardzo dużo mrożonego pieczywa eksportujemy na zachodnie rynki.

Przypomnijmy, wczoraj obchodzony był Światowy Dzień Chleba.

Autor: Paweł Hekman / IAR

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00